Minerals and semi precious stones

 

Ахатът е камъкът на мира и спокойствието. Способства за благополучието на дома и укрепва семейството. Осигурява здраве, дълголетие и защита от енергийни вампири. Ахатът помага на притежателя си да реализира своите способности и желания и увеличава вярата в собствените сили. Развива творческият потенциал и красноречието и помага за взимане на правилни решения и действия. Ахатът се смята и за камъкът- пазител на бременните жени, както и за защита от уроки. 

 

Тюркоазът носи названието “небесен камък”, като ацтеките са вярвали, че светлосините тюркоази са сълзи на богинята на небето. В дълбока древност полускъпоценните камъни са приемани като лечение срещу  безсъние и кошмари. На новородени момиченца се слагали в люлката, а за девойки и млади жени са били използвани като амулети за щастие в любовта и се подаряват на годеника в деня на женитбата. Смята се, че тези амулети предпазват от грижи, караници, вражди и гняв и др. Интересно свойство е, че предупреждава за опасност, като губи своя блясък. Тюркоазът е свързан  с властта, авторитета, справедливостта. Дава умения на водач. 

 

Всички древни култури, свързвали Лунният камък с Луната като го използвали при нарастваща Луна за любовна магия, а при намаляваща- за предсказване на бъдещето. През Средновековието пътешествениците носили лунен камък за защита. Вярвали също така, че носи щастие в любовта и късмет в хазартните игри. В Индия го ценяли като камък, който носи голям късмет и дава възможност на човека да вижда в бъдещето. Много хора намират лунния камък за особено успокояващ и го използват за да се освободят от стрес. 

 *страст, спокойствие на ума, грижа,  щастие, хармония, надежда, позитивна енергия.

 

Хематитът е познат от древни времена. Той е бил известен, като камък на магьосниците, тъй като се считало, че камъкът защитава от магии и поглъща всички лоши вълни насочени срещу неговия собственик. Тъй като се е вярвало, че хематитът дава неуязвимост, той се е използвал като защитен амулет срещу нападение и раняване, а американските индианци дори са разкрасявали телата си с хематитен прах преди битка.  Хематитът  спомага за вземане на ползотворни решения и изостря интуицията.

 

Тигровото око помага в изпълнението на желания, носи успех в работата, стабилизира финансовото състояние, помага при изпити и важни бизнес срещи. Способства за постигане на целите чрез предприемане на директни действия. Това е камък с магическа слънчева енергия, който вдъхва самоувереност и сигурност, очиства и прогонва негативността и ни помага да поемем в правилната посока. В периоди на сериозни жизнени промени предпазва от крах и разочарования.

 

Авантюринът е талисман на любовта и страстта, на неочакваните постъпки и решения. Провокира положителни емоции и зарежда с оптимизъм и увереност. Помага за постигане на успех във всеки замислен проект, всяко ново начинание и за привличане на професионален успех. Наричат го още и „ посредник в любовта” смята се ,че провокира във вашия избранник същите чувства, които изпитвате и вие.

  *страст, спокойствие на ума, грижа,  щастие, хармония, надежда, позитивна енергия.

 

Вулканичният камък (ЛАВА) предава своята природна енергия, чрез която се превъзмогва умората и стреса и релаксира нервната система.

 

Лазуритът се смята за камък на искреността и чистотата. Той дарява на притежателя си любов, щастлив брак, хармония и разбирателство. Помага за осъществяване на мечтите и плановете. Стимулира ума, творческите и свръхсетивните способности. Подпомага изразяването, красноречието, увереността, пеенето, писането. Изпълва жените с женско очарование и сила. Помага за намиране на по-добра работа или работата към, която се стремите.

 

Хаулитът успокоява цялото тяло и отпуска мускулното напрежение, намалява стреса и подобрява съня. С други думи казано - камък на успокоението. Някои смятат, че медитацията върху хаулит подпомага излизането на духа от тялото и дава поглед към предишните животи. Вярва се също, че подобен ефект на връщане на спомени от  минали времена и животи може да се постигне с поставяне на хаулита върху третото око. Докосването до минерала провокира желанието за пътешествия.

 

В древността се е смятало, че Ясписът помага при укротяването на дивите зверове. Също така е бил известен като камъкът на "войните", даващ им сила и кураж. Древните египтяни от своя страна свързвали ясписа с женското начало и смятали, че той придава на жените грация и красота, а под формата на амулет ги лекува от определени болести. Някои североамерикански индиански племена използвали яспис в своите ритуали за дъжд. Също така ясписът се използвал от техните шамани за предпазване от зло влияние и за насочване на лошата енергия обратно към нейния изпращач.

 

Носене или  медитиране с Обсидиан помага на човек да осъзнае лошите си страни. Този, който често носи обсидиан,  не трябва да се бои от промени (преди всичко в себе си) и да бъде готов да измени своя мироглед. Обсидианът предпазва от лоши постъпки. Камък на предпазливостта - той ще ви предпази от грешки, за които после бихте се разплащали дълго.

 

Малахитът е прекрасен балансиращ камък, улеснява общуването, засилва интуицията и пази от неприятни ситуации. Помага да проявяваме толерантност и гъвкавост в живота си. Малахитът е камък изпълняващ желания.


Аметистът е камък на мира и равновесието. Прави нещата очевидни. В семейния живот може да донесе покой и блаженство. На тези, които се занимават с бизнес, аметистът помага да се обкръжат с покровители и ги пази от нещастия и финансови загуби.  На творческите хора носи вдъхновение и нови идеи.

 

Гранатът е свещен камък, който прояснява душата и дарява мъдрост. Много воини в античността са пожелавали да го имат вграден в оръжията си, а жените са го носели зашит в подгъва на дрехите за предпазване от чужди лоши мисли, насочени към семейното огнище. Носенето на бижу от гранат стимулира мисленето.Той прогонва черните мисли и меланхолията. Талисман е на пътешествениците. 

 

Розовият кварц е камъкът на сърцето, любовта и красотата. Укрепва приятелството и лекува емоционалния срив. Помага в търсенето на подходящ партньор и бди над семейното щастие. Розовият кварц е амулет за преодоляване на болезнени раздели.Той носи на притежателя си нова любовна енергия и премахва енергията на стари емоционални рани, като ни учи да се обичаме повече.

 

Унакитът е бил наричан от гърците unakis epidosis, което означава "сраствам се". От там идва поверието, че събира онези, които си допадат, за да образува едно цяло. Счита се, че помага отново да се открие изгубеното. Този камък носи любов и нежност, укрепва емоциите, защитава от стрес и успокоява. Някои вярват, че унакитът възстановява загубената енергия и баланса между душевността и тялото.

 

За Корала се казва, че дава мъдрост. Използва се за изграждане на стабилно емоционално равновесие и защитава от лудост. Предпазва децата. Пази при пътуване по вода. Носи позитивизъм, нервна сила и радост. Губи силата си когато се строши или стрие.

 

В магическите практики Содалитът се използва за развиване на свръхестествени способности у човека. Често е предпочитан камък при медитация. Помага да се сложат в ред мислите при сложна ситуация. Привлича всеобща симпатия към притежателя си. Помага за постигане на хармония, успех и по-добро разбиране на заобикалящия ни свят. Развива интуицията и разкрива същността на нещата.
Нормализира кръвното налягане и сърдечната дейност, намалява апетита и помага при чернодробни и очни заболявания. Сваля нервното напрежение, помага при безсъние и нощни кошмари.

 

Седефът символизира женското начало. Подчертава нежността, очарованието, красотата и всеотдайността на приносителя си. Грижи се за семейството и спокойствието.

 

В древноста вярвали че Ониксът събужда чувството за достойнство. Води към смели начинания. Повишава печалбата. Спомага за постигане на дружеско щастие. Също и че спасява от магии, от прекомерен любовен плам, от беди и опасности. Противодейства на уроки. Пази от долни 
страсти. Съхранява здравето на притежателя си.

Според вярванията, ониксът е камък на борците и упоритите. Дава сили "с глава да се пробие стената". Препоръчва се на педантите, хората със скрупули и целеустремените хора.

 

Смята се, че Аквамаринът може да укротява морските бури. Той е талисман на вярната любов, съхранява приятелството и справедливостта. Някога се е считало, че укрепва сърцето, помага при заболявания на белия дроб, кожата и нервната система. Като амулет  се препоръчва на моряци, пътешественици и хора, занимаващи се с научна работа.